Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Νερατζάκι

Η κατάντια της σχεδιαζόμενης απόδοσης τιμών στους ήρωες του 21, πίσω από σιδερόφραχτες εξέδρες και καταθέσεις στεφάνων αποκαλύπτει  πόσο χαμηλά είναι ικανό να φτάσει το πολιτικό σύστημα για να κερδίσει τον πόλεμο των εντυπώσεων. Η τεράστια κινητοποίηση των ΜΑΤ, της αντιτρομοκρατικής, ακόμα και των σούπερ κοριών της ΕΥΠ δεν έχουν στόχο μόνο να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα η παράτα μπροστά στους επίσημους. Υποκρύπτουν και μια σαφή απειλή προς την κοινωνία που βράζει και που την προηγούμενη φορά, στην 28η Οκτωβρίου, έριξε την κυβέρνηση κυριολεκτικά και μεταφορικά από το βάθρο της. 
Για αύριο το σύστημα βάζει μόνο του την «κόκκινη γραμμή». Αν δεν μπορέσει ούτε ο Παπαδήμος να σταθεί στην τέντα των επισήμων τότε είναι προφανές ότι το σκηνικό αυτό δεν έχει καμία ελπίδα. Κι έτσι, η εικόνα μιας παρέλασης περιφρουρημένης, πίσω από κάγκελα, ματατζήδες και ασφαλίτες αν και αποτελεί ήδη πολιτική ήττα, θα δώσει την εικόνα του ενωμένου έθνους που τιμά τους ήρωές του. Η εικόνα δένει με τη γελοιότητα της συγκομιδής νερατζιών από τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας και με το σχεδιασμό για ειδικές προσκλήσεις σε οικογένειες αστυνομικών και στρατιωτικών που θα σταθούν δίπλα στους επισήμους. Ελπίζουν  στους προληπτικούς ελέγχους για αυγά και γιαούρτια στις τσάντες των πολιτών λες και θα χρειάζονταν τον προληπτικό έλεγχο για να βρουν στις ψυχές τους κόσμου την απέχθεια και την καταδίκη για αυτούς που μας έφεραν ως εδώ. 

Ακόμα και αν πετύχουν αυτή τη φορά να φύγει υπερήφανος και όχι κακήν κακώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξέρουν πως η λέξη προδοσία θα είναι στα χείλη μας και (με το μπαρδόν Πρόεδρε…) θα τους περιλαμβάνει όλους.  Οι «επίσημοι» θα κρατήσουν με νύχια και με δόντια τα τελευταία μετερίζια τους, τις αναχρονιστικές παρελάσεις που ξαφνικά εν όψει και εκλογών φαίνεται να είναι το τελευταίο οχυρό. Αν όλα πάνε καλά, οι δηλώσεις για την ένδοξη επανάσταση και το ηρωϊκό 21 θα προστεθούν για να «δέσει» το γλυκό. Που προφανώς φέτος θα είναι νερατζάκι, από τη συγκομιδή της Σταδίου και της Πανεπιστημίου.