Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ο ηλίθιος

Τώρα που έρχονται τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ (του διατηρούμενου και για φέτος και για το 16 ΕΝΦΙΑ) ανέσυρα από το αρχείο μια φωτογραφία από τα παλιά. Αρχές Οκτωβρίου του 14, ακριβώς ένα χρόνο πριν στο Ηράκλειο, οι κοινωνικοί φορείς και οι οργανώσεις, τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο και καλύτερο, καλούσαν σε πανστρατιά δυνάμεων για την αντιμετώπιση του φόρου. Στόχος η δημιουργία μετώπου για τη μη πληρωμή του, ίσως και οι μαζικές προσφυγές.

Η σύσκεψη έγινε στο Εργατικό Κέντρο και μάζεψε μπόλικους εκπροσώπους φορέων. Μέχρι και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης φιγουράρει κάπου στο βάθος στις φωτογραφίες. Εκεί οι δικηγόροι, εκεί το ΤΕΕ, εκεί οι λογιστές και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εκεί οι συμβολαιογράφοι, εκεί οι βιοτέχνες και πολλοί πολλοί άλλοι. Με είχαν καλέσει και μένα για να γράψω κάτι για τη συνάντηση και να βοηθήσω να δοθεί δημοσιότητα στην πρωτοβουλία.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η φωτογραφία έχει συλλεκτική αξία. Ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Ε.Κ. έγινε βουλευτής και ψηφίζει με τα δυο χέρια το τρίτο μνημόνιο. Ο εκπρόσωπος των δικηγόρων υποψήφιος βουλευτής και υπεύθυνος Τύπου της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρωτοστάτησε στην καμπάνια του "ΝΑΙ" στα μέτρα Γιούνκερ και πάει λέγοντας.

Σχεδόν όλοι λογικεύτηκαν ξαφνικά και πείστηκαν πως there is no alternative. Πολλούς "λογικούς" βλέπω πια σ' αυτή τη φωτογραφία μαζεμένους. Και για να είναι αυτοί οι λογικοί μάλλον θα είμαι εγώ ο ηλίθιος που τράβαγα τις φωτογραφίες. Σας αντιγράφω και ένα απόσπασμα από το κείμενό μου τότε στον Δρόμο:  "Για το επόμενο διάστημα αναμένονται δυναμικές κινήσεις διαμαρτυρίας, ακόμα και με αποκλεισμούς δημοσίων κτηρίων, σύμφωνα με προτάσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης".

Εντελώς ηλίθιος ε;