Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Γέφυρες και ποτάμια

Μερικά πράγματα γίνονται για να έχουν δουλειά οι επιθεωρησιογράφοι. Δεν εξηγείται αλλιώς. Θα μπορούσε να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο ότι μαζεύτηκαν οι νεοφιλελεύθεροι φωστήρες της χώρας Τζήμερος και Σκυλακάκης (Δημιουργία ξανά και Δράση) και αποφάσισαν να συνεργαστούν. Μέχρι εδώ καλά, δεν είναι και είδηση για να δαπανήσεις το χώρο μιας στήλης για χατίρι τους…
Ότι όμως αποφάσισαν να βαφτίσουν το νέο μόρφωμα «Γέφυρες» είναι θέμα. Όχι για το πολιτικό ρεπορτάζ. Για τις επιθεωρήσεις, για τις εκπομπές σάτιρας και για τους σκιτσογράφους.

Να δείτε ξανά την ταινία «Η κυρία δήμαρχος» του Ροβήρου Μανθούλη. Αυτή που ο δημιουργός της απαγόρευσε στη ΔΤ να ξαναδείξει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ.  Στη διάσημη σκηνή όπου οι υποψήφιοι αγορεύουν στα πλήθη ο Αυλωνίτης υπόσχεται πως θα κάνει στο χωριό γεφύρια. Κάποιος από το πλήθος του φωνάζει «Τι να τα κάνουμε τα γεφύρια, αφού δεν έχουμε ποτάμια» και ο Αυλωνίτης απαντά «θα κάνουμε και ποτάμια, δύσκολο είναι;»

Ε λοιπόν τώρα έχετε και γεφύρια και ποτάμια. Θα μπορούσε να είναι αστείο αν δεν έκρυβε τόση αλαζονεία. Δε μας κάνουν πλάκα, στις εκλογές μέσα στο παραβάν θα δείτε ψηφοδέλτιο Γεφύρι και ψηφοδέλτιο ποτάμι. Το σύστημα θα ρίξει όλα του τα όπλα στη μάχη ώστε να μην αλλάξει τίποτα. Έστω κι αν δίνει τόσο απλόχερα τροφή για συγκρίσεις με τις πολιτικές πρακτικές που σατίριζαν οι σεναριογράφοι ήδη από τη δεκαετία του 50.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν το σκέφτηκαν. Ανησυχώ που δεν τους νοιάζει. Ανησυχώ που δε φοβούνται τις συγκρίσεις, ανησυχώ που πιστεύουν ότι ακόμα εκεί είμαστε και άρα μπορούμε ακόμα και τις γελοίες καρικατούρες να κάνουμε βλαχοδήμαρχους και ευρωβουλευτές…