Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Βεντέτα

Να το χαίρεστε το σωφρονιστικό σας σύστημα. Να βάλετε κορνίζα στα γραφεία σας τις φωτογραφίες που αποκαλύφθηκαν πριν λίγες μέρες από τα βασανιστήρια στον αλβανό κακοποιό. Να αναλογιστείτε αν κάθε άνθρωπος που πεθαίνει στα χέρια του κράτους ξεπληρώνεται με μερικές παραιτήσεις, μερικές ΕΔΕ και κάποιες προφυλακίσεις. Να αναρωτηθείτε αν το αίμα του ξέπλυνε επαρκώς το αίμα του δολοφονημένου δεσμοφύλακα. Να μας απαντήσετε αν έχει ακόμα για σας αξία η ζωή του κρατούμενου, ακόμα και αν είναι δολοφόνος. Ακόμα και αν δολοφόνησε έναν από σας.
Ή μήπως επειδή δολοφόνησε έναν από σας;  Η μήπως ξαφνικά η βεντέτα νομιμοποιήθηκε ως τρόπος απονομής δικαιοσύνης. Γιατί, ξέρετε, μέσα στις φυλακές έχει ακόμα αρκετούς Αλβανούς κρατούμενους…
Ξανασκεφτείτε το. Ο θάνατος αυτού του ανθρώπου δε δείχνει μόνο το τυχαίο περιστατικό, δεν είναι μόνο μια από τις περιπτώσεις που το… «παρακάνατε».
Δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές, ένα σύστημα σάπιο με πολύ ξύλο και με καταπάτηση των δικαιωμάτων των φυλακισμένων.
Και τώρα;. Τώρα που «έγινε μαλακία»;
Κάποιος από σας είπε «αν πεθάνει θα πάμε όλοι σπίτια μας».
Το θέμα δεν είναι αν θα πάτε. Το θέμα είναι πώς θα πάτε. Είναι το πώς πηγαίνατε μέχρι σήμερα στα δικά σας παιδιά και πως θα πάνε στις γυναίκες τους οι άλλοι που σας μιμούνται σε όλες τις φυλακές.
Το θέμα είναι η ντροπή που γεμίσατε όλους εμάς, που πιστεύουμε πως ο πολιτισμός μας κρίνεται ακόμα από τον τρόπο που απονέμουμε δικαιοσύνη, από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ακόμα και τους δολοφόνους…