Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

*κρήτη: Η Creta Farm πνίγει το «Αρχιπέλαγος»


Στα δικαστήρια με αιτήματα υπέρογκων αποζημιώσεων στέλνει η Creta Farm, όσες φωνές δεν κατάφερε να καταπνίξει μέσω της διαφήμισης ή άλλων χρηματοδοτήσεων σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της, στην περιοχή του Λατζιμά Ρεθύμνου. Αυτό υποστηρίζει στο Δρόμο ο διευθυντής του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης, ο οποίος πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με αγωγή ύψους 1.000.000 ευρώ από την Creta Farm.

Την ίδια τύχη έχει και ο επικεφαλής του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Στέλιος Λιοδάκης, ο οποίος έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την ασύδοτη λειτουργία της εταιρίας.

«Αν χαλούσαν όσα λεφτά έχουν ξοδέψει για να κλείσουν στόματα θα είχαν βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες της παραγωγής τους και θα είχαν μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον», λέει για τους ιδιοκτήτες της Creta Farm ο κ. Τσιμπίδης, μιλώντας στο Δρόμο ενώ δηλώνει βέβαιος για τη δικαίωση της οργάνωσης Αρχιπέλαγος και για τα αδιάσειστα στοιχεία που έχουν παρουσιάσει μετά από συνεχόμενες αυτοψίες και μετρήσεις. «Εξάλλου, ακόμα και στην αγωγή δεν αρνούνται ουσιαστικά την τρομερή επιβάρυνση της περιοχής του Λατζιμά», συμπληρώνει ο επικεφαλής της οργάνωσης.

«Οικοπεδοφάγοι»

Από την πλευρά της εταιρίας οι επίσημες θέσεις εκφράζονται πλέον μέσω της δικαστικής οδού. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, οι ιδιοκτήτες της Creta Farm, Μανόλης και Κώστας Δομαζάκης, χαρακτήρισαν «ψευτο-οικολόγους» όσους αντιδρούν ενώ επικαλέστηκαν έγγραφο της τοπικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, το οποίο χαρακτηρίζει το νερό στην ακτή καθαρό και κατάλληλο για κολύμβηση. Ο κ. Κώστας Δομαζάκης μάλιστα, είχε μιλήσει τότε και για συμφέροντα ντόπιων οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν οικόπεδα στην περιοχή. Αργότερα  έγινε γνωστό πως η καταγγελία του αυτή αφορούσε τον ίδιο τον μελετητή κ. Λιοδάκη. Η εντοπιότητά του αλλά και η συγγενική του σχέση με άλλο κάτοικο της περιοχής ο οποίος δραστηριοποιείται στον τουρισμό και ασφαλώς πλήττεται από την ασύδοτη λειτουργία της εταιρίας, στάθηκαν ικανά στοιχεία για να «ακυρώσουν» την εγκυρότητα των μετρήσεων που είχε κάνει το Εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ.

Μιλούν τα στοιχεία

Οι μετρήσεις εκείνες περιελάμβαναν αναλύσεις τόσο στον υδροφόρο ορίζοντα και το έδαφος όσο και στον αέρα. Είχε βρεθεί πως στον αέρα εκπέμπονται κυρίως αμμωνία και υδρόθειο αλλά και ακόμα 330 οργανικές ουσίες μερικές από τις οποίες είναι εξόχως επικίνδυνες όπως οι τοξίνες. Στον υδροφόρο ορίζοντα είχε παρατηρηθεί πως στις πλησιέστερες γεωτρήσεις υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε αμμωνιακά, νιτρικά και νιτρώδη ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι ουσίες αυτές βρίσκονταν σε συγκεντρώσεις 10 φορές μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες για πόσιμο νερό. Τέλος στο έδαφος, είχε παρατηρηθεί οξίνηση, η οποία προκαλείται από την αμμωνία που σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί αλλαγή στη σύσταση του εδάφους, ενώ από τις μετρήσεις ήταν σαφές, όπως είχε δηλώσει και τότε στον Δρόμο ο κ. Λιοδάκης, πως «όσο περισσότερο πλησιάζουμε στη χοιροτροφική μονάδα τόσο αυξάνονται και τα επίπεδα της ρύπανσης».

Ομοίως αποκαλυπτικά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε η οργάνωση «Αρχιπέλαγος» δύτες της οποίας έκανα αυτοψία από τη θάλασσα στο παραλιακό τμήμα ακριβώς κάτω από τη ν Creta Farm.  Κατά την έρευνα που έγινε , μέσω παρατήρησης στην παράκτια ζώνη και κατάδυσης σε απόκρημνα σημεία, εντοπίστηκε υπερχείλιση και εξαγωγή ακαθαρσιών μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα των βράχων, οι οποίες κατέληγαν στη θάλασσα. Από τα δείγματα που πάρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή του Λατζιμά τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν υψηλή περιεκτικότητα σε ολικά κολοβακτηρίδια (E.Coli),  η οποία καθιστά την ποιότητα των νερών επικίνδυνη για την δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα. Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε από όλους τους φορείς, η αποπνικτική δυσοσμία στην περιοχή από τα λύματα των χοιροτροφικών μονάδων ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις αρχικές υποψίες για την πηγή της ρύπανσης. 

Αρχιπέλαγος: Συνηθισμένο στις φουρτούνες

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι μία μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, που δραστηριοποιείται από το 1998 σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών (Ιόνιο Πέλαγος, Κεντρικό Αιγαίο, Λιβυκό Πέλαγος, Ανατολικό Αιγαίο, κα). Από το 2000, το Αρχιπέλαγος διατηρεί κύριες ερευνητικές βάσεις στην Ικαρία και τη Σάμο, ενώ το πεδίο δράσης της Οργάνωσης καλύπτει το σύνολο των ελληνικών θαλασσών και σταδιακά επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Μεσογείου, ενώ στο κέντρο της Αθήνας λειτουργεί συντονιστικό γραφείο διεκπεραίωσης. Με την περιοχή του Λατζιμά και την Creta Farm ασχολήθηκε μετά από σωρεία καταγγελιών από τους κατοίκους του Πρίνου, ενός χωριού που γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις της εταιρίας αλλά και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρίνου – Γεροποτάμου, που άρχισαν να κινούν την υπόθεση προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Μετά την αγωγή ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, η ανακοίνωση της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» κάνει λόγο για μια «ιδιότυπη επιχειρηματικής τρομοκρατίας, που επί χρόνια κεντούσε μεθοδικά η Creta Farm, και που απλώνεται σήμερα πάνω από τους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους της περιοχής, το Αρχιπέλαγος, τον καθηγητή κ. Λιοδάκη, ακόμα και δημοσιογράφους που τολμούν να αγγίξουν το ζήτημα». Στην ίδια ανακοίνωση αφήνονται σαφείς αιχμές για τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς όπως αναφέρεται «πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων για πολεοδομικές και υγειονομικές παραβάσεις εις βάρος της Creta Farm μένουν ανεφάρμοστες και τα πρόστιμα που έχουν επιδικαστεί στη βιομηχανία είτε δεν εισπράττονται είτε διαγράφονται».

Ο κ. Τσιμπίδης τονίζει στο Δρόμο πως είναι πλέον αναγκασμένοι να δημοσιοποιήσουν το θέμα και εκτός συνόρων και ζητά από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος να κάνουν άμεσα αυτοψία στην περιοχή ενώ επισημαίνει πως θα το Αρχιπέλαγος θα αγωνιστεί για να λάμψει η αλήθεια στη δικαστική αίθουσα αξιοποιώντας ένα δίκτυο εθελοντών νομικών που θα αποδείξουν τη βασιμότητα των μετρήσεων της οργάνωσης.