Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Παιδεία 2015 (π.Χ.)

Ανεπιτυχής ήταν η προσπάθεια ...αποκέντρωσης των ιδεών του νεοφιλελευθερισμού στην Παιδεία. Η Κρήτη αποδείχτηκε τουλάχιστον αφιλόξενη για τους θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων, του αυτοσκοπού της αριστείας και της εφαρμογής των μνημονίων στην εκπαίδευση. Ο λόγος για τις πρώτες "εξορμήσεις ενημέρωσης" που διοργάνωσαν τα μέλη της πρωτοβουλίας "Παιδεία 2015" μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε Ηράκλειο και Χανιά και με υψηλούς καλεσμένους την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Aπό κοντά και παλιοί γνώριμοι της εκπαιδευτικής κοινότητας της Κρήτης, όπως ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Ιωακείμ Γρυσπολάκης. Στο Ηράκλειο η αίθουσα "Ανδρόγεω" αποδείχτηκε πολύ ...μεγάλη για την τελική προσέλευση του κοινού ενώ στα Χανιά οι αντιδράσεις των φοιτητών ήταν τέτοιες που οδήγησαν στη ματαίωση της εκδήλωσης.
Οι διοργανωτές, που αντιτίθενται στον νόμο Μπαλτά για τα πανεπιστήμια μιλούν για κυβερνητικές επιλογές "που πάνε την Παιδεία 40 χρόνια πίσω" εξαιτίας της πρόθεσης του υπουργού να καταργήσει τα συμβούλια διοίκησης, να ξαναδώσει δικαίωμα ψήφου στους φοιτητές και τους εργαζόμενους για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών και να μη διαγράφει τους "αιώνιους" φοιτητές οι οποίοι έτσι κι αλλιώς από ένα σημείο και μετά χάνουν τις παροχές που προβλέπει η φοιτητική τους ιδιότητα.
Παρέλειψαν όμως οι σημερινοί επικριτές να πουν για το δικό τους έργο των διαβλητών διοικήσεων, της υποχρηματοδότησης, των άδικων αξιολογήσεων που οδήγησαν στην αποψίλωση του προσωπικού των πανεπιστημίων.
Η Άννα Διαμαντοπούλου σχολιάζοντας τη διακοπή της εκδήλωσης μίλησε για ακόμα πιο μεγάλη οπισθοδρόμηση, κάνοντας λόγο για "εποχή των σπηλαίων". Τα πρόθυμα κανάλια ήταν εκεί για να αναπληρώσουν το κενό διαλόγου και  πληροφόρησης που προκάλεσε η κινητοποίηση των φοιτητών. Πολλοί μάλιστα μίλησαν για "εικόνες ντροπής" ενοχλημένοι που χάλασε η βραδιά. Ίσως αν είχαν ντραπεί το ίδιο με τα πεπραγμένα των ομιλητών να γίνονταν πιο πιστευτοί στον αγώνα για υπεράσπιση της δημοκρατίας και του διαλόγου..