Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Τον έλεγαν Τάκη

Ήταν 57 χρονών και έπαθε ανακοπή στην Ιεράπετρα. Καταδικάστηκε να πεθάνει ζητώντας βοήθεια στην καρότσα ενός αγροτικού. Ίσως από την κακή του τύχη, ίσως επειδή ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο τοπικός διοικητής των υγειονομικών υπηρεσιών Αντώνης Γρηγοράκης δε φροντίζουν να φτάσει παθολόγος σε μια πόλη 30.000 κατοίκων. Η ιστορία έχει περίπου ως εξής: 
Στο νοσοκομείο υπάρχει ένας μόνο παθολόγος που δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εφημερίες, ούτε να δουλέψει 24ώρες τη μέρα. Λόγω απουσίας του γιατρού, το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο της πόλης μετέφερε σε άλλη πόλη ένα περιστατικό ρουτίνας. 
Και τότε ο Τάκης έπαθε ανακοπή, μέρα μεσημέρι Παρασκευής. Το ασθενοφόρο λείπει και εκείνος δίνει τη μάχη σε μια καρότσα αγροτικού, με μαλάξεις και φιλί της ζωής από τους συμπολίτες του. 
Το αγροτικό έτρεξε σαν τρελό και ο Τάκης πήρε με δυσκολία μια δυο ανάσες ακόμα στο δρόμο μέχρι το νοσοκομείο. Εκεί έδωσαν μάχη αλλά ο Τάκης έφυγε. Ίσως να ‘ταν και το γραφτό του, ίσως και να έφευγε έτσι κι αλλιώς…
Μα ίσως αν είχε μπει αμέσως στο οξυγόνο, αν είχε έρθει το ασθενοφόρο, αν υπήρχε κι άλλος παθολόγος, αν δε χρειαζόταν να γίνει η άλλη διακομιδή… 
Πολλά «αν» μαζεύτηκαν για να χαλάσουν εκείνο το μεσημέρι των αρμοδίων. Και ο Τάκης έφυγε.  
Αυτό το Σαββατοκύριακο, 18 και 19 Ιανουαρίου, δεν εφημερεύει καμία κλινική στο νοσοκομείο Ιεράπετρας. Για ό,τι χρειαστούν οι 30.000 κάτοικοι θα πάνε σε άλλη πόλη, στον Άγιο Νικόλαο, στη Σητεία ή στο Ηράκλειο.