Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Είστε ακόμα μέσα;

Αναζητώ τους ανθρώπους που τις μέρες του δημοψηφίσματος συζητούσαμε για την Ευρώπη. Όχι τις κυρίες με τα ψηλοτάκουνα ή τους φλώρους με τα κολονάτα ποτήρια στις διαδηλώσεις των "Μένουμε Ευρώπη". Με αυτούς εξάλλου δεν έχω και πολλά να πω, είναι σαν να μιλάς σε τοίχο.

Τους άλλους εννοώ, μια μερίδα ανθρώπων που ακόμα και τότε,  παρόλο που βλέπανε που μας οδηγεί η παρέα του Σόιμπλε, έτρεμε το φιλοκάρδι τους για το ενδεχόμενο να φύγουμε από τη «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια». Που ακόμα κι αν ψήφισαν ΟΧΙ κάπου βαθιά μέσα τους το ξανασκέφτονταν μήπως μας πετάξουν έξω για τιμωρία και τί θα σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα. Ψάχνω αυτούς κυρίως, που όταν άλλαξαν τα πράγματα πάλι σε αυτό τον φόβο τους πάτησε ο Τσίπρας και τους είπε πως δεν υπάρχει εναλλακτική.

Αυτούς θα ήθελα να ρωτήσω, έναν έναν αν γινόταν, για ποια Ευρώπη ανησυχούν μήπως μας πετάξει έξω;  Αυτή την Ευρώπη οραματίζονταν; Αυτή την Ευρώπη θα καταφέρναμε να αλλάξουμε από τα μέσα; Αυτή η απανθρωπιά των κλειστών συνόρων είναι που δεν έχει εναλλακτική;

Άραγε σε αυτή την Ευρώπη νομίζουμε ότι είμαστε ακόμα μέσα;