Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Selfie με την κοινωνία

Ίσως και να έχουν γραφτεί πια όλα για τον Βαρουφάκη. Ίσως και εκείνος να έχει κουραστεί από τις συνεντεύξεις ή να νιώθει πως δεν υπάρχει κάτι που δεν τον ρωτήσαμε ακόμα για να απαντήσει. Και έτσι στην επίσκεψή στο Ηράκλειο κανείς δεν περίμενε να βγει η μεγάλη είδηση.

Κι όμως η είδηση ήταν αυτή καθαυτή η διαδικασία. Και η αποκάλυψη δεν ήταν ο Βαρουφάκης, αλλά οι πολίτες του Ηρακλείου, που ρώτησαν πολλά και ουσιαστικά. Και μάλιστα όχι μόνο για τη διαπραγμάτευση αλλά για τα πραγματικά τους προβλήματα. Για την γραφειοκρατία, για την αδικία με τις απλήρωτες επιστροφές φόρου, ακόμα και για τη "μάστιγα" των επιδοτήσεων, που βρέθηκε κάποιος στην Κρήτη να πει δημόσια πως κατέστρεψαν την αγροτική παραγωγή του νησιού και βύθισαν τους αγρότες στη λαμογιά και τη διαπλοκή. Για αυτά που καίνε τη ζωή τοςυ δηλαδή, περισσότερο από τη χολή του Γιούνκερ και του Σόιμπλε.

Εντάξει, δεν έλειψαν και τα "λιβανίσματα" για το πόσο τον ...θαυμάζουμε αλλά σε γενικές γραμμές ήταν μια πρωτόγνωρη, αξιοπρεπής διαδικασία για την εκτελεστική εξουσία στην Ελλάδα . Δε θυμάμαι άλλον υπουργό Οικονομικών να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία και αυτό, άσχετα με το αν συμφωνείς ή όχι με τον Βαρουφάκη είναι ένα σωστό μήνυμα προς την κοινωνία.

Κατά τα λοιπά ο υπουργός μίλησε για "μαζορέτες των μνημονίων" και έκανε παρομοιώσεις με τους "μαυραγορίτες της κατοχής". "Φωτογράφησε" πολλούς αλλά ονόματα δεν είπε. Πάντως μια μέρα μετά, ήρθε ο Στουρνάρας με την έκθεση των επερχόμενων δεινών από την ΤτΕ να πει μόνος του στο κάδρο, να βγάλει μια μεγαλοπρεπή selfie, για να δείξει σε όλους ποιοyς εννοούσε ο Βαρουφάκης.