Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Αλήθεια, δεν είναι "μονομερής ενέργεια" τα 500 εκατομμύρια;



Θα ήταν πολύ καλό αυτή η αριστερή κυβέρνηση να έβγαζε ένα φιρμάνι ότι λόγω της κρίσης παγώνει όλες τις εξοπλιστικές δαπάνες. Σε μια χώρα που υποτίθεται ότι είναι ευρωπαϊκό έδαφος, που την προστατεύει η αλληλεγγύη των εταίρων κτλ θα ήταν ωραία εμείς να λέγαμε ότι θεωρούμε πως η ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και το ΝΑΤΟ (που ανέκαθεν ήταν το ίδιο συνδικάτο) δε θα μας αφήσουν έτσι σε μια στραβή και άρα κόβουμε τους εξοπλισμούς αφού τώρα ο λαός μας πεινάει. Επειδή όμως ακόμα και για την αριστερή διακυβέρνηση το σενάριο αυτό θα ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό (και θα αναστάτωνε και την πατριωτική πτέρυγα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ) το αφήνω κατά μέρους γιατί έχω μερικά πιο ρεαλιστικά ερωτήματα:

1. Τα 500 εκατομμύρια δεν είναι μονομερής ενέργεια;

Θυμηθείτε μόνο τί περάσαμε για να εγκριθεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, που είχε κόστος 200 εκατομμύρια ευρώ. Θυμηθείτε τον καυγά με τον Σόιμπλε που το θεωρούσε μονομερή ενέργεια και έναν ανθυπουπάλληλο της Κομισιόν κ. Κοστέλλο που απέρριπτε ως μονομερείς ενέργειες τόσο αυτό όσο και τον νόμο για τις 100 δόσεις. Τότε για να τους πείσουμε είπαμε αναλυτικά ότι τα 200 εκατομμύρια θα εξοικονομηθούν ισοδύναμα από τις σπατάλες των υπουργείων κτλ κτλ.
Και ερωτώ:
Περίπου τις ίδιες μέρες, έτσι απλά με μερικές υπογραφές υπουργών και του πρωθυπουργού υπογράφαμε για τα 500 εκατομμύρια (δολάρια) στη  Lockheed Martin για την αναβάθμιση των 5 αεροπλάνων. Δε βρέθηκε ένας χριστιανός (καθολικός ή ορθόδοξος) να το θεωρήσει αυτό μονομερή ενέργεια και να μας γλιτώσει από τα έξοδα; Ούτε ο Σόιμπλε, ούτε καν ο Κοστέλλο; (ή έστω ο Άμποτ από το κλασσικό δίδυμο των κινουμένων σχεδίων;) Κανέναν δεν ένοιαξε από που θα εξοικονομηθούν αυτά τα 500 εκατομμύρια και από κανέναν δε ζητήθηκε να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα; Γιατί ρε γαμώτο να μην έχουμε μια Τρόϊκα (ή έστω "θεσμούς") να μας απειλούν με Grexit όταν σπαταλάμε σε όπλα τα υπερδιπλάσια απ' ό,τι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης;

2. Τί θα έγραφε το Πρώτο Θέμα αν είχε ακυρωθεί η συμφωνία με τη Lockheed Martin; 

Όπως διαβάζω από τους πιο έμπειρους για τέτοια θέματα συντάκτες άμυνας (π.χ. εδώ) τα αεροπλάνα αυτού του τύπου εντάσσονται στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού και έχουν τη δυνατότητα να επιτηρούν τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου παρακολουθώντας και ελέγχοντας από κινήσεις υποβρυχίων και λαθραίων φορτίων σε πλοία μέχρι τις ροές των δυστυχισμένων που φτάνουν με καρυδότσουφλα στην Ευρώπη για ένα καλύτερο μέλλον. Συνεπώς το θέμα δεν είναι κυρίως "ελληνικό" αλλά ΝΑΤΟϊκό. Συνεπώς και μα νη θέλαμε εμείς να εκσυγχρονίσουμε τα αεροπλάνα μάλλον θα μας ανάγκαζε (ή ήδη μας ανάγκασε) το ΝΑΤΟ κάτι που προφανώς είχε υποστεί και η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου αφού εκείνη είχε υπογράψει τη σχετική σύμβαση με καταληκτική ημερομηνία  υπογραφής της 15η Μαρτίου (που έπεφτε μέσα στην κυβέρνηση Τσίπρα). Επομένως αν δεν δίναμε τα 500 εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό των αεροπλάνων το πιθανότερο ήταν τότε να είχε δημιουργηθεί θέμα από τους "εταίρους" μας αφού θα βάζαμε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ασφάλεια κτλ κτλ.
Για τον τίτλο του Πρώτου Θέματος αφήστε με να κάνω μια μαντεψιά: "Αφήνουν ακάλυπτα να θαλάσσια σύνορα - Οργή στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ για τον Τσίπρα που ακυρώνει την συμφέρουσα συμφωνία για τη χώρα και ίσως αναγκαστεί να αγοράσει καινούρια αεροπλάνα με πολύ μεγαλύτερο κόστος". (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, βάλτε και σεις τη φαντασία σας να δουλέψει... )

3. Και αν αγοράζαμε νέα; 

Επειδή όλο και κάτι θα έχετε ακούσει για τις μίζες στα εξοπλιστικά και για τη σχέση εκδοτών με εμπόρους (ή και λαθρεμπόρους) όπλων, αφού όλο και κάτι θα έχει πάρει το αυτί σας για έναν Τσοχατζόπουλο, έναν Σμπώκο και έναν Κάντα που είναι στη φυλακή, για κάτι περίεργες υποθέσεις υποβρυχίων που εμπλέκουν τον Βενιζέλο, για μερικές offshore εταιρίες του Καρατζαφέρη που έβαζε τον Άδωνι να κάνει ερωτήσεις ώστε να αγοράσουμε τα ελικόπτερα που προτιμούσε το ΛΑΟΣ και επειδή ίσως κάτι θα πήρε και το μάτι σας για την εμπλοκή του συνεκδότη του Πρώτου Θέματος κ. Πάλλη με όπλα μήπως λοιπόν θα ήταν χρήσιμο να αναρωτηθούμε όλοι μαζί για τα παρακάτω:

- Αν ο εκσυγχρονισμός των 5 παλαιών αεροπλάνων κάνει 500 εκατομμύρια, πόσο κάνει η αγορά αντίστοιχων καινούργιων;

- Αυτοί που επικρίνουν την κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη σύμβαση μήπως θα ήταν περισσότερο χαρούμενοι αν η Ελλαδίτσα έβγαινε για ψώνια στην αγορά και ξόδευε κάτι τις παραπάνω αναζητώντας νέα αεροπλανάκια (για την εθνική μας ασφάλεια βεβαίως βεβαίως...);

- Είμαι πολύ καχύποπτος που τα τελευταία χρόνια όποτε διαβάζω στα μεγάλα Μέσα τίτλους "Γιατί αγοράζει η Ελλάδα όπλα" καταλαβαίνω "γιατί δεν αγοράζει η Ελλάδα όπλα από τους δικούς μας";

Κλείνω:  
Επειδή σε κανένα από τα παραπάνω ερωτήματα δεν έχω πειστικές απαντήσεις, θα παραμείνω πιστός στις αριστερές μου ιδεοληψίες (τώρα τελευταία τη χρησιμοποιούν πολύ οι "ποταμίσιοι" αυτή τη λέξη αλλά όχι μόνο). Από την αριστερή κυβέρνηση περιμένω δραματική μείωση των εξοπλισμών, λιγότερα λεφτά για όπλα και περισσότερα για νοσοκομεία, σχολεία κτλ, επετείους ουσιαστικές και χωρίς παρελάσεις και κλαπατσίμπαλα.
Ξέρω, ξέρω. Πολύ καλό για να είναι αληθινό...