Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ελένη Παπαδάκη: "Δώρο ζωής μέσω της Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος"

Η αναπληρώτρια πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ελένη Παπαδάκη μίλησε στην ΕΡΑ Ηρακλείου και στις "πίσω σελίδες" για τη λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης και Συλλογής Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο στην Ιατρική Σχολή. Εξήγησε τη μεγάλη, δωρεάν και ανώδυνη προσφορά  που μπορούν να κάνουν οι μέλλοντες γονείς προς το κοινωνικό σύνολο δωρίζοντας αίμα από τον ομφάλιο λώρο μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Με τον τρόπο αυτό ανέφερε πως μπορεί να υπάρξει σημαντική συνεισφορά στην αντιμετώπιση σοβαρών αιμοποιητικών ασθενειών, όπως η λευχαιμία, μέσω της Δημόσιας Τράπεζας Φύλαξης Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος ενώ εξήγησε τους μύθους γύρω από τη λειτουργία των ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης "βλαστοκυττάρων".

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκ του θεσμικού της ρόλου η κ. Παπαδάκη εξέθεσε την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Πανεπιστήμιο και μίλησε για τις προσπάθειες κατάρτισης προϋπολογισμού αλλά και για επιμέρους θέματα όπως η διάθεση υλικών για τους φοιτητές στα εργαστήρια και το καυτό ζήτημα της φοιτητική στέγης.
Χαρακτήρισε άστοχη την απόφαση ανακήρυξης του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης και είπε πως ήδη το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης επανεξετάζει την απόφασή του. Τέλος, απέδωσε σε παρερμηνεία τον θόρυβο περί του προγράμματος απόδοσης κινήτρων σε φοιτητές που συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα, πρακτική που όπως είπε εφαρμόζεται ήδη σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ακούστε τη συνέντευξη: http://www.mediafire.com/listen/8c3a7bnw1nwrpn9/Ekpompi_Papadaki_171214.mp3

Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Ενημέρωσης και Συλλογής Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος μπορείτε να πάρετε από τη σελίδα: www.kesopa.gr