Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Αλητεία

Συνάντησα την εβδομάδα που πέρασε αρκετές από τις μανάδες που τους ζητάνε πίσω το επίδομα τοκετού. Από 900 μέχρι 1100 ευρώ, που τα πήρανε λέει από λάθος επειδή ο υπάλληλος δεν είχε πάρει την εγκύκλιο με τον νόμο που καταργούσε το επίδομα. Από τον Νοέμβρη που καταργήθηκε, σε κάποιες περιοχές της χώρας το έδιναν μέχρι τον Φλεβάρη του 13. 
Και σήμερα όχι μόνο τα ζητάνε πίσω αλλά και με τόκο και μάλιστα απειλούν τις μανάδες πως αν δεν τα δώσουν θα τους πάρουν το σπίτι και ό,τι άλλο έχουν.  
Η αλητεία των μνημονιακών κυβερνώντων έφτασε μέχρι εκεί. Όχι μόνο να καταργήσουν το επίδομα, λες και δεν ήταν πληρωμένο από τον ιδρώτα των εργαζομένων, αλλά να ζητάνε πίσω και λεφτά που σε απλούς ανθρώπους κάλυψαν μερικές από τις πολλές οικονομικές υποχρεώσεις που ανοίγει σε μια οικογένεια ο ερχομός  ενός παιδιού. 
Μου είπαν πολλά οι μητέρες. «Να έρθουν να πάρουν τις πάνες που αγόρασα», «να πάρουν τα πρώτα του ρουχαλάκια και το συμπλήρωμα γάλακτος που χρειάστηκα», «να πάρουν, εν τέλει, το ίδιο το παιδί, χάρισμά τους» μου είπε άλλη μέσα στον πόνο της. 
Μα η λέξη «αλητεία» που βγήκε από το στόμα τους καρφώθηκε διάνα, ίσως επειδή βρήκε στόχο στον υπουργό Υγείας τις ίδιες μέρες που έκλεινε τον ΕΟΠΥΥ. Ίσως επειδή, όπως μου θύμισαν, και ο ίδιος περιμένει παιδί και παρά την πίκρα τους είχαν το κουράγιο να του ευχηθούν να πάνε όλα καλά και να γεννηθεί υγιές .  
«Αλλά μόνο του Άδωνι το παιδί, να είναι υγιές;»  αναρωτήθηκε κάποια από τις συγκεντρωμένες στο βάθος…