Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Γράμμα από έναν σύνεδρο…

Διαβάζω την είδηση για όσα είπε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Γιώργος Παπανδρεόυ και δεν ξέρω από πού να πρωτοξεκινήσω. Λοιπόν, στην πρώτη γραμμή λέει ότι ο Γιώργος έκανε πρόταση στη Δ.Α. για πολιτικό διάλογο με συγκεκριμένη ατζέντα. Για να δω, λέω. Βάζω τον εαυτό μου στη θέση ενός εκ των συνέδρων και πάω παρακάτω, στο πλαίσιο πάνω στο οποίο, όπως είπε, μπορούμε να συμφωνήσουμε:  

1.    Σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας
2.    Αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού
3.    Μη χρήση πυρηνικής ενέργειας
4.    Αλλαγή του Συντάγματος και των νόμων
5.    Προώθηση της Χάρτας Κοινωνικών Δικαιωμάτων
6.    Προστασία του περιβάλλοντος
7.    Προστασία των αδυνάτων

Γιώργο, μου φαίνονται κάπως γενικά και αόριστα, αλλά κατά βάση συμφωνώ. Βασικά, λέω ναι στην Ευρώπη αλλά πια Ευρώπη Γιώργο, αυτή της Μέρκελ; Μαζί σου κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. (Κι ας έλεγες στην Πάτρα προεκλογικά «0% λαθρομετανάστευση»). Όχι στα πυρηνικά, ναι στην αλλαγή του Συντάγματος και των νόμων αλλά προς ποια κατεύθυνση; Ναι και στη Χάρτα Κοινωνικών Δικαιωμάτων κι ας τα κατάργησες όλα. Ναι και στην προστασία του περιβάλλοντος, ναι και στην προστασία των αδυνάτων (αν και αυτό το τελευταίο ήταν λίγο άκομψο προς τον Πάγκαλο). 

Είμαι πολύ ευτυχής σύντροφε Γιώργο, τα βρίσκουμε σε όλα. Επίσης, ξέρω πως αν το συζητήσουμε λίγο θα βρούμε κι άλλα που συμφωνούμε: Όχι στο λιώσιμο των πάγων, ναι στη σεξουαλική απελευθέρωση, να μπει φρένο στην αστυφιλία που μαστίζει την εποχή μας, ναι στη μεσογειακή διατροφή, όχι στα πολλά αναψυκτικά που μας γεμίζουν θερμίδες. Α, και να μην παίρνουμε καραμέλες από ξένους…
Γιώργο, σου λέω εμείς οι δυο θα τα πάμε χάρμα.
Είναι και το Μνημόνιο, είναι και τα μέτρα, είναι και οι αποκρατικοποιήσεις και η ανεργία αλλά αφού συμφωνούμε για τα βασικά, θα τα βρούμε και τ’ άλλα.
Εκείνο που με ανησυχεί Γιώργο, είναι που στο συνέδριο μίλησαν όλοι με τα καλύτερα λόγια για μας τους συνέδρους. Κι εσύ που μας ξεχώρισες από την υπόλοιπη «δογματική» Αριστερά, και ο εκπρόσωπος της ΝΔ που είπε τα καλύτερα λόγια για μας, και η Ντόρα ακόμα, που παρομοίασε τη δική της πορεία με τη δική μας. Μέχρι και ο Μάνος ήταν εκεί και μας είπε πως τα πάμε καλά αλλά δεν είναι ώρα για ιδεολογίες και τέτοιες βλακείες.
Όλοι είστε μαζί μας βρε Γιώργο και με ζώνουν τα φίδια.
Κάτι πρέπει να κάνουμε λάθος…