Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

*κρήτη: Δικαίωμά μας η ελεύθερη κατασκήνωση




Επίδειξη δύναμης εις βάρος των ελεύθερων κατασκηνωτών έκανε για ακόμα μία φορά η αστυνομία ικανοποιώντας τα κέφια των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων. Αυτή τη φορά η μαζική επιχείρηση έγινε στην περιοχή Πρέβελης στο Ρέθυμνο, όπου συνελήφθησαν συνολικά 22 «εγκληματίες» κατασκηνωτές που τόλμησαν να αψηφήσουν το κυρίαρχο μοντέλο του μαζικού τουρισμού και των rooms to let.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Δρόμος και το βίντεο είναι από το TV Creta)
Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας μιλά για ναρκωτικά (τσιγάρα χασίς) που βρέθηκαν στην κατοχή τεσσάρων εκ των 22 συλληφθέντων. Ωστόσο, όχι μόνο οι κάτοχοι των τσιγάρων αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο μόνο και μόνο επειδή κατασκήνωσαν.
Μεταξύ των συλληφθέντων ο Γιάννης Φιλίππου και η Λίνα Καμπούρογλου, καταγγέλλουν τις συνθήκες που τους επεφύλαξαν οι αστυνομικοί στο Ρέθυμνο και κυρίως την εννιάωρη κράτησή τους που συνοδεύτηκε από λήψη αποτυπωμάτων, συνεχείς προσωπικές ερωτήσεις και τελικώς από υποβολή μηνύσεων με την κατηγορία της παράνομης κατασκήνωσης.

«Κάνουμε το αυτονόητο, επιλέγουμε την άμεση επαφή με τη φύση στις διακοπές μας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Έφτασα να νιώθω εγκληματίας μέσα από μια γελοία διαδικασία μόνο και μόνο επειδή κατασκήνωσα στη φύση», λέει στο δρόμο η Λίνα, της οποίας μάλιστα οι αστυνομικοί έχασαν και την ταυτότητα και της υποσχέθηκαν να την επιστρέψουν «όταν βρεθεί». Ο Γιάννης προσθέτει πως ο νόμος είναι αναχρονιστικός. Ο ίδιος μετά το περιστατικό δηλώνει πως θα συνεχίσει το ελεύθερο κάμπινγκ με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα. «Είναι δικαίωμά μου να βρίσκομαι κοντά στη φύση, και είναι υποχρέωσή μου να την προστατεύω» τονίζει ενώ χαρακτηρίζει και αυτός αδιανόητη την παραμονή τους για εννιά ώρες στο αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου, σα να επρόκειτο για εγκληματίες.

Τυπικά παράνομοι…

Οι συλλήψεις και τα αυτόφωρα δικαιολογούνται τυπικά με βάση τον νόμο 2160/93 ο οποίος απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση. Ο νόμος αυτός ορίζει ως παράνομη ακόμα και την κατασκήνωση σε ιδιωτικό οικόπεδο με την άδεια του ιδιοκτήτη και έχει φτιαχτεί για να προστατεύει μόνο τις οργανωμένες μονάδες camping, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία ως επιτρεπόμενες υποδομές. Το πρόστιμο που προβλέπεται για τους παραβάτες είναι 150 ευρώ.

Ωστόσο, το Κίνημα για την Ελεύθερη Κατασκήνωση δυναμώνει όλο και περισσότερο ακυρώνοντας στην ουσία τον αναχρονιστικό νόμο. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το Διεθνές Καραβάνι για την ελεύθερη κατασκήνωση σε όλη την Ελλάδα. Έχει ξεκινήσει από τις 24 Ιουλίου από τη Λευκάδα, μεταξύ 30 Ιουλίου και 1ης Αυγούστου βρέθηκε στο Πήλιο, αυτό το Σάββατο 7 Αυγούστου βρίσκεται στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο Νησέλι αλλά και στο Κεδρόδασος στα Χανιά ενώ στις 14 Αυγούστου δίνει ραντεβού με τους κατασκηνωτές στη Νάξο. Ακολουθούν ο Ρούκουνας στην Ανάφη (21 Αυγούστου), η Χιλιαδού στην Εύβοια (28 Αυγούστου) και η Αγία Τριάδα της Γκιώνας στις 17 Σεπτέμβρη.

INFO: http://freecampgr.blogspot.com/