Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Κωνσταντίνα Κούνεβα

Το δρόμο για το αρχείο παίρνει, για τρίτη φορά, η υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Για τρίτη φορά αποδεικνύονται ανεπαρκείς οι υποσχέσεις ότι «θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» και «θα βρεθούν οι ένοχοι». Λόγια και ψέματα που λειτουργούν μόνο για τα δελτία των 8. Λες και εκείνοι που βλέπουν, μένουν με την εντύπωση ότι «αφού λένε ότι θα βρεθούν οι ένοχοι, ε, δεν μπορεί, θα βρεθούν…».


Ή μήπως, όντως, μένουν με την εντύπωση αυτή;
Από τον Δεκέμβρη του 2008 την έχουμε αυτή την ανοιχτή πληγή. Και εμείς ακόμα, όταν προκύπτει είδηση την πιάνουμε ευκαιριακά. Και την άλλη μέρα σκάει το επόμενο. Σήμερα «θα βρεθούν οι δράστες», αύριο «θα πάνε φυλακή οι κλέφτες». Και μετά ξεχνιέσαι…
Η Κούνεβα, όμως, μένει εκεί και περιμένει. Και σε κοιτάζει με τα μάτια που της άφησαν μισά, αλλά τόσο διαπεραστικά. Και περιμένει. Γιατί έχεις υποχρέωση να τους βρεις.


Εκεί, για να θυμίζει την κατάντια των εταιριών καθαρισμού που έχουν ακόμα τις δουλειές στον ΗΣΑΠ, το ΙΚΑ και στις άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ακόμα και στη ΓΣΕΕ ήταν...
Ακούς; Ακόμα και τη ΓΣΕΕ, που μάχεται για το ασφαλιστικό των μανάδων, καθάριζαν γυναίκες-σκλάβες των εργοδοτών.
Η Κούνεβα είναι εκεί και περιμένει. Σου θυμίζει τις καθαρίστριες των 52 ευρώ το μήνα, των ατέλειωτων δρομολογίων για να καθαρίσουν από σχολείο σε σχολείο, μέσα σε μία ώρα, ένα κτίριο μόνες τους. Κι άλλες κι άλλες γυναίκες, εργαζόμενες, μετανάστριες, μανάδες.
Έχεις υποχρέωση να τους βρεις. Είτε είσαι αστυνόμος, είτε δικαστής, είτε δημοσιογράφος, είτε συνδικαλιστής. Είναι εκεί και σε κοιτάζει. Μπορεί να μην το βλέπεις, αλλά το ξέρεις ότι σε κοιτάζει. Βαθιά, μέχρι το μεδούλι.
Πρέπει να τους βρεις. Όχι για εκδίκηση. Για δικαίωση. Για τις άλλες που έμειναν πίσω και παλεύουν ακόμα με τους Οικονομάκηδες.
Οι δικηγόροι της Κούνεβα κάνουν λόγο για ελλιπέστατη ανάκριση και προανάκριση. Ζητούν τη συγχώνευση της δικογραφίας με την εκκρεμή αστυνομική έρευνα. Καταγγέλλουν την αδιαφάνεια και τη μυστικότητα με την οποία έγιναν οι έρευνες και ζητούν να πάρουν όλα τα υπάρχοντα στοιχεία στα χέρια τους.
Ακούς, κύριε ανακριτά;
Να τα δώσεις τα στοιχεία, γιατί η Κούνεβα είναι εκεί και σε κοιτάζει. Κι ας μην τη βλέπεις…