Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Καλές διακοπές

Ακόμα μία δημοσιογραφική «σαιζόν» έκλεισε για τις Πίσω Σελίδες στις 4 Ιουλίου. Μαζί με τις ευχές μας για καλό καλοκαίρι σας στέλνουμε έναν απολογισμό των σημαντικότερων θεμάτων που πέρασαν αυτή τη χρονιά από τα μικρόφωνα της εκπομπής.

- Φέτος ταξιδέψαμε εκεί που μας καλούσαν τα θέματα:

Στην Τήλο, υπογράφοντας ως μάρτυρες στους δύο πρώτους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και συμμετέχοντας ενεργά σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.
Στη Σάμο και στο κολαστήριο του κέντρου κράτησης που φιλοξενούσε 400 κρατούμενους σε χώρους που αρκούσαν μόλις για 100.
Στη Μανωλάδα και στην εξέγερση των εργατών γης.
Στην Ηλεία δύο φορές, την περίοδο των πυρκαγιών αλλά και τρεις μήνες μετά παρακολουθώντας την πορεία της αποκατάστασης (;) και τα μεγάλα παράπονα των κατοίκων της περιοχής.

- Μιλήσαμε με τους ανθρώπους που φτιάχνουν τις πραγματικές ειδήσεις:

Με τον κρατούμενο Παναγιώτη Γεωργιάδη, που ήρθε στο studio αφού κατάφερε να πάρει την πρώτη του άδεια μετά την κατακραυγή για τις απαγορεύσεις «ανεπίτρεπτων εντύπων» στο κελί του (εφημερίδα «Το Κελί», έντυπα κομμάτων, αφίσες κτλ).
Με τον Γάλλο ακτιβιστή δημοσιογράφο Βενσάν Μπροσέλ που σήκωσε το πανό διαμαρτυρίας κατά της Κίνας στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Με τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σωτήρη Μπάγια, ο οποίος από το studio των Πίσω Σελίδων μίλησε από τον Δεκέμβριο για τις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης στο θέμα των υποκλοπών, για την ανεξέλεγκτη λειτουργία των καμερών και για το παραδικαστικό κύκλωμα, πολύ πριν την επίμαχη συνέντευξή του στα ΝΕΑ, που οδήγησε στη δίωξή του από τον κ. Σανιδά.
Με τον Νίκο, άστεγο που μας επισκέφθηκε στο studio και μας μίλησε για τη ζωή του στο πλαίσιο του τρίτου “Sleep Out” που διοργάνωσε η ΜΚΟ Κλίμακα.
Με τον Νίκο Ασλαμαζίδη, έναν από τους δύο ναυτεργάτες που προχώρησαν σε απεργία πείνας μπροστά στο δημαρχείο της γαλλικής πόλης Σεν Ναζέρ, όταν η εταιρία Elbe προσπάθησε να τους εξαπατήσει με βάση το καθεστώς ελαστικής εργασίας που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.
Με τη δασκάλα Ελένη Μιλκίδου, που κατήγγειλε όσα έγιναν πίσω από τις κάμερες στη φιέστα του δημάρχου Αθηναίων για τη δεντροφύτευση του Ελαιώνα, με τη συμμετοχή και τα αυτόγραφα της Άλκηστις Πρωτοψάλτη.
Με τον Παλαιστίνιο βουλευτή του Ισραήλ Μοχάμεντ Μπάρακε, που βρέθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 60 χρόνια της Νάκμπα (καταστροφή) από την επέμβαση του Ισραήλ στην πατρίδα του.

- Και ακόμα:

Οι Πίσω Σελίδες βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής όταν ο δήμαρχος αποφάσισε να «ρίξει» τον πομπό του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Επικοινωνία 940», τον οποίο είχαν καταλάβει ζητώντας τα δεδουλευμένα τους. Το βράδυ της 12ης Μαϊου, το Κόκκινο έδωσε φωνή από τη δική του συχνότητα στους εργαζόμενους με ειδική νυχτερινή εκπομπή μέσα από το studio του «Επικοινωνία» στην οποία οι εργαζόμενοι έθεσαν απευθείας στον δήμαρχο τα αιτήματά τους.
Συμμετείχαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Εργαστήριο Μέσων Επικοινωνίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κορυδαλλού, δίνοντας στους εκπαιδευόμενους τα μικρόφωνα για να παρουσιάσουν τη δραστηριότητα του σχολείου τους. Η κυρία Ελένη και η κυρία Δώρα, που προσπαθούν για το απολυτήριο παρά τα περασμένα 70 τους, ήταν από τους πιο σημαντικούς καλεσμένους μας.
Μιλήσαμε πρώτοι από τις 17 Ιανουαρίου για μια «περίεργη απεργία» των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, κάνοντας λόγο ευθέως για εργοδοτικό συνδικαλισμό, όταν εκείνοι εναντιώνονταν στο μέτρο της νυχτερινής λειτουργίας. Η τεράστια επιτυχία του μέτρου δικαίωσε εμάς και όσους πάλεψαν για την εφαρμογή του.
Αφιερώσαμε αρκετές εκπομπές στο πογκρόμ κατά των μεταναστών στον καταυλισμό της Πάτρας και ζητήσαμε εξηγήσεις αναγκάζοντας τον δήμαρχο της Πάτρας Ανδρέα Φούρα να μας πει «αν είστε τόσο ευαίσθητοι να τους πάρετε εσείς στο σπίτι σας…»

- Πήγαμε Θέατρο

Οι Πίσω Σελίδες πρότειναν και φέτος θεατρικές παραστάσεις με ιδιαίτερη σημασία. Από το studio της εκπομπής πέρασαν οι συντελεστές των παραστάσεων «Το όνομά μου είναι Ρέϊτσελ Κόρι» (η αληθινή ιστορία της ακτιβίστριας που έχασε τη ζωή της στη Γάζα υπερασπίζοντας τα σπίτια των Παλαιστινίων), «Ένας στους Δέκα» (για τη ζωή των μεταναστών στην Ελλάδα) και «Η αυλή των θαυμάτων» (που ανέβασαν τα παιδιά του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ, σε σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου) και επίσης «Αραβική Νύχτα», «Γράμματα στη Μυρτώ», «Ο Καραγκιόζης εκτός» κ.α

Φέτος εντάξαμε στο πρόγραμμα της εβδομάδας ειδική ενότητα για τα ζητήματα των μεταναστών δίνοντας στους ίδιους τα μικρόφωνα, με συμπαρουσιαστή κάθε Τετάρτη τον Niko Ago, Αλβανό δημοσιογράφο που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ενώ συνεχίσαμε την ειδική ενότητα για τους «Χωρίς Φωνή» με συμπαρουσιαστή κάθε Τρίτη τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Εποχή» Πάνο Λάμπρου.

Ευχόμαστε καλές διακοπές και δίνουμε ραντεβού για τις αρχές Σεπτέμβρη, πάντα Στο Κόκκινο, στους 105,5 fm.
---------------
Συντελεστές:
Επιμέλεια – παρουσίαση: Μάριος Διονέλλης
Ειδικές ενότητες (Τρίτη – Τετάρτη): Πάνος Λάμπρου – Niko Ago
Δημοσιογραφική παραγωγή: Μαρία Σαρίδου